fbpx

Zijn koolhydraten een vriend of vijand?

Zijn Koolhydraten echt de vijand of helpen ze je toch om fit te worden.

Koolhydraten worden vaak bestempeld als de vijand wanneer het gaat om gewichtsverlies. Wanneer mensen willen afvallen om een gezond gewicht te bereiken, is het eerste wat ze snijden koolhydraten.

  • Maar wat doen koolhydraten eigenlijk?
  • Hoeveel heb je er nodig?
  • Wanneer eet je er veel en wanneer weinig?
  • Kan je afvallen wanneer je gewoon koolhydraten blijft eten?

Koolhydraten zijn energie. Je lichaam gebruikt het als eerste brandstof wanneer het energie nodig heeft. Wanneer het gaat om hoe je eruitziet zijn koolhydraten minder belangrijk dan wanneer het gaat om prestatie. Voor prestatie zijn je koolhydraten essentieel.

Koolhydraten geven je spieren vorm en een volle look. Maar ze helpen ook bij de aansturing van je spieren en je coördinatie. Het is afhankelijk van je doel en je lichaamsbouw, hoeveel koolhydraten je nodig hebt. Iemand die van nature meer een marathonloper is, dus lang en dun en moeilijk gewicht aankomt zal het goed doen op een dieet hoog in koolhydraten. Terwijl iemand met mijn bouw, dikkere botten maar meer spiermassa het slechter doet op veel koolhydraten.

Daarnaast is het bewezen dan mensen met veel overgewicht, het goed doen op een eetwijze met minder koolhydraten. Een zwaar lichaam met veel vet zorgt voor stress op het lichaam. Stress is voor het lichaam een sein dat het moet overleven. Daardoor maakt het adrenaline en insuline aan, want het heeft suiker nodig om te vechten of vluchten. Wanneer je veel vet wilt verliezen kan een dieet met minder koolhydraten jou goed helpen. Het zorgt ervoor dat je minder insuline aanmaakt en daardoor minder hunkering krijgt naar eten.  

Koolhydraten sturen en reguleren de andere macronutriënten. Het is bewezen dat minder vet jij te verliezen hebt hoe meer koolhydraten je moet eten. Een lichaam met weinig vet doet het goed op veel koolhydraten en laat je optimaal presteren. Je koolhydraat inname is dus afhankelijk van je vetmassa. Dus hoe minder vetmassa hoe meer koolhydraten. Koolhydraten zijn de snelste en meest effectieve manier van energievoorziening.

Waarom je snel afvalt van een dieet laag in koolhydraten?

1 gram koolhydraten bindt 3 gram water. Wanneer je dus op een dieet gaat laag in koolhydraten zal je, naast vet ook veel vocht verliezen. Dit zijn dus niet echte kilo’s gewicht die je verliest. Wanneer je koolhydraten weer gaat toevoegen aan je dieet worden mensen snel weer zwaarder. Dit is de vocht die weer op pijl gebracht wordt en de spieren een mooie vorm geeft. Als jij dan alleen maar let op de weegschaal zal je denken, koolhydraten maken je dik. Maar als je een vetmeting zou laten doen, merk je dat je vetpercentage hetzelfde is gebleven en je er stiekem ook beter uitziet!

Wil je werken aan je fysiek heb je 1 tot 3 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht nodig.
Wil je werken aan je prestatie heb je 3 tot 7 gram nodig.
Ga je een lage duursport of sportwedstrijd doen 6-10 gram.
Ga je net als ik een marathon lopen dan heb je 10-12 gram nodig.

Waar vind je de gezonde koolhydraten?

Deze zitten in volkorenproducten, rijst, aardappelen, bonen, fruit, brood en peulvruchten.

De ongezonde zitten in snoep, chocola, frisdrank, chips e.d.