fbpx

Vetten zijn vetgoed voor je

Vetten, wat zijn het en wat doen ze?

Er is ooit een taboe op vetten geweest, veel mensen aten weinig vetten omdat ze dachten dat ze daar dik van zouden worden. Maar vetten hebben een belangrijke rol in ons lichaam.

Een van de meest gezonde en bekendste vetsoorten is het Omega 3 verzuren. Deze zijn essentieel voor mensen. Een tekort leidt tot oxidatieve stress, daarnaast zijn hoofdpijn en vele allergieën een gevolg van een laag omega 3 vetzuren gehalte.

Deze vetzuren helpen goed tegen ontstekingen, zijn essentieel voor o.a. een goede zuurstof opname, goed voor de hersenen, Verbeterde cel functie en helpen de gewichten om soepel te bewegen. Veel lichamelijke klachten komen voort uit een essentiële vetzuren tekort. Je zou denk dat je dit uit je voeding kan halen, maar tenzij je iedere dag vette vis eet is dit niet het geval. Daarom wordt een Omega 3 supplement aanbevolen in een dagelijks voedingspatroon.

Wanneer je een dieet hoger in vet eet, zal je meer vetoxidatie hebben. Met andere woorden je verbrand gemakkelijker vet. Dit gaat wel gepaard met het toevoegen van de juiste trainingsprikkel. Vet wordt vooral verbrand in een parasympatische staat van het lichaam. Dus wanneer je geen last van stress hebt. Daarom is het belangrijk dat wanneer jij vet wilt verbranden in een workout, je de intensiteit dus niet te hoor maakt en vele herhalingen gaat doen. De ideale hartslagzone om dit te doen is tussen de 70 en 75% van je maximale hartslag.

Vetten zijn ook belangrijk voor je vitamine opname. Vitamine A, D, E, K zijn vitamines die opgenomen worden in combinatie met vette voeding. Verder ook het mineraal zink. In een volgend blog gaan we verder over deze micronutriënten, wat ze doen en waarom ze zo belangrijk zijn.

Naast de vitamine opname zorgen vetten er ook voor dat het lichaam beschermd wordt tegen infecties. Ze slaan gifstoffen van het lichaam op, de zogenaamde toxines. Dit zorgt ook direct voor het probleem bij het verliezen van vet. De meeste mensen hebben een vitamine en mineralen te kort, maar willen we vetverliezen. Het lichaam doet alles om te overleven en zal bij een tekort aan vitamines en mineralen het nooit toestaan om vet te vetbranden. Dit omdat er ook toxines vrijkomen en deze maken het lichaam ziek. Veelal is dus niet het probleem het ongezonde eten, maar het tekort aan vitamines. Daarom zou bij het afval processen het ondersteunen met een goede multivitaminen je enorm kunnen ondersteunen.

Verder gebruiken veel mensen fatburners. Deze fatburners helpen bij het afbreken van vet. Ze maken het vet los van de cel. Maar vaak is dit niet het probleem van mensen. Het probleem is dat mensen het vet niet kunnen oxideren. Zoals ik in een vorig blog ook al gezegd heb, komt oxideren van oxygen. Wat zuurstof betekend. Dit systeem is bij de meeste mensen erg onderontwikkeld en daardoor lukt het lichaam het niet om optimaal vet te verbranden. Daarnaast komt je nooit in deze staat wanneer je de gehele dag gestrest bent of dat je lichaam onder stress staan door voedingstekorten. De juist vetten vind je in noten, kokos, avocado, olijfolie, olijven, zaden, vette vissoorten.