fbpx

Slaap: Waarom is slaap het belangrijkste

Een van de belangrijkste factoren voor je gezondheid is slaap. Het is belangrijk om minimaal 7,5 uur per dag te slapen. Het liefste 8 tot 9 uur. Daarom is het belangrijk om een routine te volgen wanneer je naar bed gaat.

Bij slaap gaat het niet alleen om de hoeveelheid slaap maar ook of je diep slaapt. Veel mensen doen hebben last van een korte diepe slaap. Dit kan verschillende redenen hebben.

 • Blauw licht: Televisie kijken of veel op je telefoon zitten voordat je gaat slapen
 • Te laat eten: Het lichaam is nog aan het werk om het eten te verteren en kan daarom niet in ruststand komen.
 • Werk: Tot te laat aan het werk achter de laptop, waarbij je dus met een vol hoofd naar bed gaat.
 • Piekeren: Over dingen die je niet mag vergeten, of dingen waar jij je zorgen over maakt.
 • Te weinig eten: Door te weinig eten maakt je lichaam te weinig slaaphormoon aan.
 • Te veel trainen of te laat trainen, Je zit nog vol adrenaline wat er voor zorgt dat je niet in slaap komt en niet diep slaapt.

In je slaap herstel je, je lichaam reset zich als het ware. Je immuunsysteem is actief als je slaapt en hersteld o.a. alle spierscheurtjes van je training, lost beginnende ontstekingen op. Ook je hormoonhuishouding komt weer goed in balans van voldoende slaap. Wanneer je onvoldoende slaapt zijn deze processen niet meer voltooid.

Veel mensen zeggen dat ze goed kunnen met weinig slaap, mentaal misschien, maar je lichaam kan er niet tegen.

Je komt aan van weinig slaap

Slapen is ook het opladen van de batterij van je lichaam. Wanneer jij een goede nacht slaapt wordt je vol energie wakker. Wanneer jij structureel minder slaapt, zal je minder energie hebben gedurende de dag. Toch heb je energie nodig om te functioneren, deze energie zal moeten komen vanuit je voeding. Daarom heb je meer de neiging om zoete en calorierijke producten te eten. JE gaat dus meer calorie├źn eten dan dat je werkelijk nodig hebt om maar te functioneren.

Doe je dit niet omdat je de verleidingen kan weerstaan, dan is het zo dat de lichaamsprocessen en systemen niet optimaal functioneren. Waardoor je stresshormoon moet aanmaken om dit te compenseren, zodat het hart harder kan kloppen. Wanneer je een nacht minder geslapen hebt merk je gelijk dat je rusthartslag gedurende de dag hoger is. Zo is ook je bloeddruk hoger en een hoge bloeddruk en vetverbranding gaan niet samen. Je vetverbranding vertraagt of in het ergste geval, hij stop ermee.

Je spierkracht en spiergroei verminderd

Ook je spiergroei wordt minder, omdat je spieren niet meer kunnen herstellen van de trainingsstress, bij te weinig slapen. Van weinig slapen wordt je spiergroei en spierkracht minder. Daarom is je trainingsresultaat minder. Als je dus kunt kiezen tussen een extra training of een nacht goed slapen, kan je van dat laatste wel een de meeste kracht of spiermassa aankomen. Daarom zou slaap een absolute prioriteit moeten hebben in een gezonde levensstijl.

Voor een goede gezondheid is slaap essentieel.

Daarom is het belangrijk dat je je slaap ziet als iets belangrijk. Een slaapritueel helpt je om beter te slapen. Dit gaat met vallen en opstaan, maar is wel heel belangrijk.

Wist jij dat je ook de informatie die jij overdag leert, tijdens het slapen verwerkt. Je neemt de stof beter op bij voldoende slaap, het blijft langer hangen en je kunt het beter onthouden.

Dit zijn dingen die je kunt doen om je slaap te verbeteren

 • Geen schermen meer een uur voordat je naar bed gaat.
 • Eet geen maaltijden meer 2 uur voor dat je gaat slapen.
 • Geen elektronica in je slaapkamer, buiten een wekker dan misschien. Maar geen telefoon en geen televisie
 • Geef jezelf een bedtijd. Lukt dat nu nog niet, zorg dan dat je iedere avond 5 minuten eerder naar bed gaat.
 • Luister goed naar je lichaam, train je veel en merk dat je niet meer doorslaapt in de nacht, maak je trainingen minder intensief of neem een weekje rust
 • Zorg dat je minder suikers eet gedurende de dag
 • Drink geen koffie meer na 13:00 uur. Ook geen cafe├»nehoudende thee
 • Last van slecht slapen na het trainen, train dan vroeger op de dag.
 • Eet voldoende gezonde voeding op een dag.
 • Hou een journal bij en schrijf je zorgen van je af.
 • Mediteer voor het slapen gaan
 • Koop een gewichtsdeken: zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap komt.

Dit is een greep van alle mogelijkheden. Kijk wat bij je past en doe dat. Geen schermen meer is wel essentieel. Kies een ding uit wat bij je past en leg daar je focus op. Heb je het onder controle kies je het volgende.