fbpx

Dag 4 Verhouding vetmassa en spiermassa

Kies jij nog steeds liever voor hardlopen, crosstrainer of wandelen omdat je hebt gehoord dat dit je het makkelijkste laat afvallen. Dan wordt dit een interessante les voor je.

Veel mensen blijven maar volharden in cardiotraining omdat dit ze helpt met afvallen. Tenminste dat denken ze. Cardio training zorgt in veel gevallen voor tijdelijk gewichtsverlies. Helaas wil gewichtsverlies niet zeggen dat je vet verliest. Op de weegschaal ben je misschien lichter, maar is je vetpercentage ook afgenomen? Vaak is het tegendeel waar. Je bent wel afgevallen in gewicht maar de verhouding tussen de hoeveelheid spiermassa en vetmassa is alleen maar verslechterd…

Het doel is niet om gewicht te verliezen. Alhoewel we daar wel vaak voor gaan. Ga maar na iedereen heeft een ideaal gewicht wat je graag wilt bereiken. Maar dat is niet hetgeen waar mensen naar opzoek zijn. Ze willen er graag beter uitzien zonder kleding. En niet meer die vetopstapeling hebben op de ongemakkelijke plekken.

Skinny vet.
Veel mensen hebben wel een vriend of vriendin die er in kleding slank uitziet, maar in zwemkleding toch niet zo fit blijkt te zijn. Dat is skinny vet. Die mensen hebben hun ideale gewicht bereikt, maar zien er nog steeds niet goed uit op het strand. Dat is hetgeen wat veel mensen graag willen. Aantrekkelijk gevonden worden op het strand en in de slaapkamer. Daarom moet het doen niet zozeer zijn om gewicht te verliezen, maar om een lager vetpercentage te krijgen en meer spiermassa.

De enige manier om dus letterlijk strakker in je vel te komen, is het verliezen van vet en het opbouwen van spierweefsel. Om dit doel te bereiken is krachttraining essentieel.

Verhouding krachttraining en cardiotraining

Dit betekend niet dat je oneindig lang en alleen maar krachttraining moet gaan doen. Wanneer je krachttraining doet, zet je stress op je lichaam. Van deze stress moet het lichaam herstellen. Wanneer je te veel stress op het lichaam zet breekt het. Dit kan je ervaren als slecht slapen, moeheid, geen eetlust, geen zin om te trainen. Op dat moment is het belangrijk om rust te nemen en je lichaam de stress te laten overwinnen. Dit doen door dan bijvoorbeeld 2 weken de focus te liggen op cardio training. Dit zorgt ervoor dat je lichaam weer tot rust komt.

Hoe meten we dit?
Zoals al eerder gezegd meten we alles via bloeddruk, Wanneer je bloeddruk boven de 135/90 is dan is het tijd om te herstellen. Cardiotraining kan dit herstel sneller laten gaan. Je kunt weer beginnen met krachttraining wanneer je bloeddruk 115/75 is.

Alle trainingen zijn belangrijk omdat alle energiesystemen met elkaar verbonden zijn. Het is aan om om dat via de juiste trainingen in balans te houden. Wanneer de balans wegvalt is dat kan op stress, blessures en andere lichamelijke klachten groter. Daarom zeg ik meten is weten.

Wanneer je een rusthartslag van boven de 60 hebt is cardiotraining de juist training voor jou.

Insuline
Krachttraining zorgt er onder andere voor dat je insuline gevoeligheid toeneemt. Je insuline gevoeligheid geeft simpelweg aan hoe goed jouw lichaam met voeding en met name met koolhydraten om kan gaan.

Ben jij ook zo iemand die, bij wijze van spreken, maar hoeft te kijken naar iets zoets en er al van aankomt? Waarschijnlijk is jouw insuline gevoeligheid dan niet optimaal waardoor je lichaam inderdaad moeilijk met koolhydraten om kan gaan. Het vermijden van koolhydraten is daarvoor geen oplossing. Dat is slechts het ontwijken van het probleem.

De oplossing hiervoor
Een reden dat wij je adviseren om de Fundazymesmultivitamine en met name visolie te gebruiken is omdat deze zorgen voor een goede insuline gevoeligheid. Dit betekent dat je lichaam beter met voedingsstoffen en dus ook met de koolhydraten om kan gaan. Hierdoor kun je na verloop van tijd weer eenvoudiger van alles eten zonder dat je direct aankomt.