fbpx

Dag 3: Het belang van supplementen

Vandaag willen we je een klein beetje uitleggen waarom het gebruik van supplementen een belangrijke factor is binnen het programma. Veel “voedingsdeskundigen” claimen dat je geen supplementen nodig hebt, zolang je maar gezond en gevarieerd eet. Je zou alles wat je nodig hebt gewoon uit je voeding kunnen halen. Onder ideale omstandigheden zou dit ook volledig juist zijn.

Wanneer er sprake zou zijn van een wereld zonder vervuiling. We niet blootgesteld zouden worden aan gifstoffen, geen overmatige stress ervaren en volledig biologisch zouden eten en daardoor een optimaal functionerend maag- en darmstelsel zouden hebben, dan zou alles perfect verlopen. Dan zou de kwaliteit van ons voedsel en dus ook van ons lichaam perfect zijn.

Helaas laat de realiteit iets anders zien. De cijfers van overgewicht, diabetes, allergie├źn en eczeem soorten, hart- en vaatziekten en (erg genoeg) de diverse vormen van kanker zijn nog nooit zo hoog geweest. Het aantal nieuw opkomende welvaartsziektes en het feit dat deze steeds vaker op alle leeftijden voorkomen is alarmerend! Deze zijn allen terug te koppelen aan een slechte opname, maar ook doordat onze voeding niet meer zo voedzaam is dan jaren geleden. Verder krijgen gewassen niet meer de kans om op eigen tempo te volgroeien en worden deze allemaal gemanipuleerd. Ook het spuiten van de groente is niet in ons voordeel. Deze gifstoffen komen ook in de bodem en worden later weer opgenomen door voedsel wat gepland wordt of komen in ons vlees doordat vee dit gras weer opeet. Je kunt er nog zo goed op letten, maar zonder dat je het weet krijg je veel gifstoffen binnen. Dit gaat allemaal ten koste van je vertering en zorgt ervoor dat het langer duurt om vet te verbranden. Hierover vertel in een andere dag weer meer.

In meerdere onderzoeken is aangetoond wat de voordelen zijn van het nemen van hoogwaardige supplementen en dat dit tegenwoordig zelfs als noodzakelijk bestempeld wordt. Zo heeft een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking een zwak omega 3:6 ratio. Deze wil je 1:4 hebben, maar bij de meeste Nederlanders is het 1:20. Dit zorgt ervoor dat veel ziektes en ontstekingen goed kunnen overleven. Daarom is het supplementeren met een goede visolie noodzakelijk.

Een tekort aan vitamine kan er voor zorgen dat je maar moeilijk afvalt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat wanneer mensen die stil staan in het afvalproces, multivitaminen toegediend kregen, ze vervolgens weer gewicht verloren. Toch zijn vele mensen niet overtuigd van supplementen, ze zeggen dat het niet werkt. Supplementen werken wanneer het lichaam er klaar voor is en dat kan soms enige tijd duren. Een medicijn werkt direct omdat het het lichaam dwingt om iets te doen, een supplementen werkt wanneer het lichaam er klaar voor is om iets te doen.