fbpx

Dag 18: Cholesterol goed of slecht?

Het aantal mensen dat in Nederland cholesterolverlagende middelen gebruikt wordt geschat op 1,5 miljoen mensen. Zocor, Simvastatine, Selektine, Lipitor, Canef zijn daarvan de bekende merken. Helaas hebben dergelijke medicijnen veel bijwerkingen zoals:

  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Darmklachten

Vooral vermoeidheid en spierklachten komen veel voor en worden als de meest hinderlijke bijwerkingen van cholesterolverlagers ervaren. En dat, terwijl wetenschappers het nut van dergelijke medicijnen zelfs tegenspreken.

Dit doet cholesterol
Cholesterol is de “backbone” van alle hormonen en is één van de sterkste antioxidanten in ons lichaam, sterker dan vitamine C. Het wordt pas door het lichaam ingezet als antioxidant wanneer alle andere antioxidanten tekort schieten. Dit is één van de redenen dat ons cholesterol gaat stijgen wanneer er sprake is van slechte voeding en/of een slechte opname. Voor het transport van cholesterol zijn essentiële vetzuren nodig. Cholesterol dient door ons lichaam ook weer afgevoerd te worden. Dit gebeurt met behulp van vezels.

Cholesterol wordt dus eigenlijk ingezet als je laatste redmiddel om te overleven. Wanneer je een te hoog cholesterol hebt is het dus belangrijk om meer antioxidanten te gaan toevoegen aan je voeding. Deze vindt je in sinaasappels, blauwe bessen, bramen en vele groentes. Het is van belang dat je zoveel mogelijk kleuren eet.

Hoe voorkom je een te hoog cholesterolgehalte
Bij een hoog cholesterolgehalte kunnen de volgende stappen uitkomst bieden:  

  • Eet volgens de voedingsrichtlijnen die ons spijsvertering- en ontgifting systeem helpen verbeteren, PHP.
  • Neem 2 eetlepels vloeibare visolie per dag
  • Verhoog de inname van antioxidanten o.a. met Matcha thee, groene thee, blauwe bessen.
  • Neem extra vezels, bijvoorbeeld in de vorm van extra groenten of havermout.

“Cholesterol medication can increase your risk of diabetes”- The Lancet

Dus ga je lichaam gebruiken als medicijn. Eet meer groente en fruit en eet alle kleuren van de regenboog. Zo krijg je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen. Voeding is het medicijn tegen vele ziektes.

Heb je vage klachten of een vraag met betrekking tot je voeding stel deze dan nu in de app.