fbpx

Dag 16: De kracht van magnesium

Dit keer behandelen we een van de meest belangrijke supplementen, namelijk magnesium. Magnesium is van belang voor een optimale gezondheid.

Waar is magnesium goed voor?
Magnesium is noodzakelijk voor meer dan 350 biochemische reacties in ons lichaam. Zo zorgt het onder andere voor een normale spier- en zenuwfunctie, voor een gezond hartritme, ondersteunt het ons immuunsysteem en houdt het onze botten sterk. Daarnaast reguleert magnesium onze bloedsuikerspiegel en bloeddruk, regelt het onze energiehuishouding en eiwitsynthese en speelt magnesium een cruciale rol bij het voorkomen en behandelen van hart en vaatziekten en diabetes. Vaak last van spierkrampen? Dit komt ook voort uit een magnesiumtekort.

Hoe ontstaat magnesium tekort?
Een tekort aan magnesium in ons lichaam kan wederom komen door een tekort aan maagzuur. Door het tekort aan maagzuur wordt magnesium minder goed opgenomen. Als gevolg van het te intensieve gebruik van de landbouwgrond komt magnesium steeds minder voor in onze voeding. Om die reden is het zinvol om magnesium supplementen te gebruiken als toevoeging. Een slechte magnesiumopname is ook vaak de start van darm problemen als gluten allergie en de ziekte van Chrone

Hoe herken je een tekort?
Een magnesiumtekort herken je aan een gebrek aan eetlust, overgeven, vermoeidheid, duizeligheid, spierzwakte en een sterke transpiratielucht. Als de tekorten toenemen ontstaan tintelingen, krampen, gevoelloosheid, persoonlijkheid veranderingen, hartritme stoornissen etc. Extreme tekorten zorgen uiteindelijk ook nog eens voor een laag Calcium gehalte in het bloed en/of slaapproblemen. Calcium is namelijk een belangrijke co-factor in de omzetting van Serotonine (gelukshormoon) naar Melatonine (slaaphormoon).

Hart- en vaatziekten
Veel hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door een magnesiumtekort. In onze huidige maatschappij ontstaat er een steeds verder toenemend tekort aan magnesium wat een ware epidemie van hart- en vaatziekten veroorzaakt. Een tekort aan essentiƫle vetzuren en magnesium is de oorzaak hiervan.

De oplossing
Het is duidelijk dat een tekort aan magnesium diverse klachten kan veroorzaken. De oplossing om voldoende magnesium binnen te krijgen is gezond en gevarieerd eten. Zo voorkom dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt en zorg er bovendien voor dat de opname van alle voedingsstoffen geoptimaliseerd wordt.

Blijf je toch klachten houden, zoals hierboven beschreven, dan kan het zinvol zijn om voor minimaal een maand magnesium bij te nemen. Bekijk dan of je klachten verminderen.

Let wel op dat je een goed opneembare vorm Magnesium neemt. Een supplement met magnesiumoxide werkt bijvoorbeeld sterk laxerend en is zeer slecht opneembaar. De best opneembare vormen van magnesium zijn Magnesium Bisglycinaat & Magnesium Citraat.