fbpx

Dag 13: Oestrogeen

Vandaag staat een ander veel voorkomend probleem centraal, namelijk een oestrogeen disbalans. Deze disbalans zorgt o.a. voor schildklierproblemen en obesitas, maar geeft ook een verhoogde kans op kanker. Bij mannen kan het eveneens impotentie en dus een erectiestoornis veroorzaken…

Het hormoon oestrogeen is het belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen. Het hormoon heeft invloed op diverse stofwisselingsprocessen van de hersenen, bloedvaten, botten en slijmvliezen. De verandering van een meisje naar een vrouw gebeurd ook onder invloed van oestrogeen. Het zorgt onder andere voor de vorming van de borsten. De reden dat ook mannen oestrogeen nodig hebben is, omdat oestrogeen zorgt voor gezonde botten.

Anticonceptie
Het gebruik van anticonceptie verstoort de normale oestrogeen balans in het lichaam. Veel (jonge) vrouwen zullen dit herkennen. Wanneer vrouwen met anticonceptie starten zien ze vaak dat hun lichaamsgewicht toeneemt. Het extra gewicht wordt voornamelijk opgeslagen op de heupen en de bovenbenen.

Onze hedendaagse voeding en omgevingsfactoren vormen een nog veel groter aandeel in dit probleem. Vanuit onze voeding en het milieu krijgen we een overmatige hoeveelheid van de zogenaamde Xeno-Oestrogenen binnen. Dit zijn chemische componenten die een structuur hebben gelijk aan het hormoon Oestrogeen.

Het is dus belangrijk om ons lichaam zo “schoon” mogelijk te houden. Een manier om de oestrogeenspiegel van vrouwen in balans te krijgen en zo dus o.a. Helpen af te vallen bij benen en heup, is door de lever te ondersteunen.

L-Glycine
Een ideaal aminozuur om de lever te helpen met ontgiften is L-Glycine. Neem indien nodig 3 maal daags 5-10 gram L-Glycine tussen de maaltijden. Dit supplement werkt soms zó goed dat je diarree kan krijgen.

Het is ook belangrijk om de verschillende vormen van oestrogenen in balans te brengen. De perfecte voedingsstoffen daarvoor zijn de zogenaamde kruisbloemige groenten zoals bloemkool, boerenkool, broccoli, koolraap, radijs, tuinkers, spruitjes etc. Dit zijn de echte superfoods uit eigen land.

Ter ondersteuning is er ook een supplement genaamd DIM, maar hoe dan ook dient eerst de basis goed te zijn. Dus eet weer wat meer superfoods en zorg dat je de PHP basis regels goed naleeft. Dan kan erna altijd nog gekeken worden of extra supplementen je nog verder kunnen brengen.