fbpx

Dag 10: Total Body Workout

Omdat ik met Fit & Krachtig geloof in een zo breed mogelijk ontwikkelde atleet, zal ik je als atleet altijd uitdagen om een zo breed mogelijk scala aan sporten te doen. Iedere sport draagt iets bij aan de ontwikkeling van je lichaam, zo kan yoga jou de rust en mobiliteit geven die je nodig hebt, krachttraining jou sterk maken en stabiliteit geven, voetbal jou explosiviteit geven. Het enig waar je op moet letten is dat je niet te eenzijdig ontwikkeld. Wanneer je bijvoorbeeld te veel Kracht training doet en je duurvermogen nooit ontwikkeld zal je nooit het maximale resultaat behalen. Dit is waarom de mix van Crossfit zo goed werkt.

Alle trainingen staan met elkaar in verband en ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Doe dit ook! Beweeg en zoek regelmatig nieuwe uitdagingen op. Ga een mountainbike, surfen, suppen, maar geniet van de sporten die je doet.

Hou wel je lichaam in de gaten. Want zoals ook al eerder gezegd, een van de belangrijkste oorzaken van trainingensucces is OP TIJD RUST NEMEN EN HERSTELLEN. Je kunt namelijk niet oneindig doorrammen en verwachten dat het iedere keer beter gaat. Nee je wordt beter in je rust en herstel tijd.

Je trainingsopbouw moet ook goed zijn. De meeste willen allemaal veel te snel, gelijk zwaar tillen en dan maar wat minder diep zwakken. Want als je minder diep zakt kan je nog net 10 kilo zwaarder en heb ik weer een PR. Deze situatie is eigenlijk voor 2 dingen goed 1: voor je ego 2: om blessures in de hand te helpen. Want je verliest, bewegingsuitslag van je gewrichten wanneer je dit te vaak doen (veroorzaakt pijnlijke gewrichten), je verliest flexibiliteit en mobiliteit (dit maakt je blessure gevoelig). JE HEBT HELEMAAL NIETS AAN EEN ZWARE LIFT DIE SLECHT UITGEVOERD IS.

Hoe ziet een goede trainingsopbouw eruit?

Je start eerst met de zwakke punten uit je lichaam te halen. Je lichaam is namelijk zo sterk als je zwakste schakel. Dat wil zeggen de dominantie van recht/links gelijk trekken en kijken waar er disfunctie zitten. Zorg daarna voor de juiste techniek van de oefeningen, dit doe je met een licht gewicht en maak extra herhalingen. Wanneer je over de juiste techniek beschikt, dan ga je iedere training zwaarder en sneller proberen, zonder dat het ten koste gaat van je techniek.

Wat ik bij Crossfit veel zie gebeuren is dat mensen alleen maar bezig zijn met de tijd en de snelheid en alle techniek en uitvoering te grabbel gooien. Maar training is training, het moment om de bewegingen uit te voeren. Training is geen wedstrijd. Daarom moet jou eerste doel altijd zijn om zo goed mogelijk te bewegen en dan zo snel mogelijk.