fbpx

5. De vetmeting en vragenlijst en leefstijltips

Met PHP werken we met een 12 punts vetmeting. Je vetopslag zeg namelijk veel over je hormoonprofiel. Wanneer er bepaalde hormonen uit balans zijn, zal dit op bepaalde delen van het lichaam te zien zijn. Mannen die een tekort aan testosteron hebben, zullen bijvoorbeeld borst vorming hebben. Vrouwen met een te veel aan oestrogeen hebben vooral vetopslag rondom de heupen en de bovenbenen.

Bij iedere homonale disbalans hoort een bepaalde training. Iemand die heel gestest is en zware krachttraining of interval training is geen goede combinatie omdat deze training alleen maar meer stress oplevert. Voor deze persoon kan je lang wandeling van een uur juist wel een goede prikkel zijn.

Kijk niet alleen naar de trainingen, mensen leggen hier een veel te groot belang bij. Maar je train maar een uur per dag. Een paar kleine veranderingen op je werk, in je thuissituatie, eerder gaan slapen, het tijd nemen voor je hobby. Kunnen hormonaal veel meer effect hebben dan je denkt. Zo kan een ademhalingssessie je hartslag en bloeddruk in 15 minuten aanzienlijk doen dalen. En werkt thee met kaneel erg rustgevend. Zomaar wat kleine dingentjes die jouw hormoonprofiel kunnen veranderen als je ze consequent toepast.

Wat er voor mij werkt, is dat ik iedere dag de tijd neem voor 10 minuten meditatie, ik wil iedere dag ook al is het maar 15 minuten een stukje uit een boek lezen. Verder luister is veel rustgevend muziek als ik aan het werk ben om goed te kunnen focussen. Ook probeer ik om iedere week naar Schoorl te gaan lekker de natuur in en ben ik iedere dag minimaal 1 uur buiten.

Wanneer je kleine leefstijl veranderingen consequent toepast heeft dat veel meer effect dan heel vaak trainen. Het gaat vaak om de kleine dingen die je niet ziet. Hormonaal gezien heeft 8 uur per nacht slapen veel meer effect dan iedere dag trainen. En geen tv een uur voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je veel rustiger slaapt en dus veel beter uitrust, wat weer effect heeft op het cortisol gehalte in je lichaam. Zoek het dus vooral in je leefstijl veranderingen en denk niet zozeer de bodybuildingsmentaliteit, als ik maar voldoende train en gezond eet komt het wel goed. Gezondheid is meer dan trainen en eten. Want veel mensen die heel gezond eten en veel trainen voelen zich helemaal niet goed. Probeer dus ook iedere dag dingen te doen die voor jou goed voelen.

Vetmeting:

Uit jouw vetmeting komt een bepaald hormoonprofiel. Er komt ook een extra supplement advies bij, deze supplementen zijn voedingsstoffen die jij nu te kort komt en heb je nodig om hormonaal weer in balans te komen.

In deze challenge laat ik mensen vrij om te bepalen of ze deze supplementen aanschaffen. Mijn advies is om het wel te doen.

Wanneer je deze voedingsstoffen namelijk weer toevoegt zal je merken dat plaatselijke vetverbranding mogelijk is en dan je gemakkelijker en snel strak trekt. Een hormoonprofiel in balans kan ook meer dan een kilo per week afvallen dus laat je verbazen en ga all-in.

De vragenlijst van 80 vragen gaat over je huidige situatie. Deze komt uit de functionele geneeskunde en leert ons welke klachten je hebt en geeft een beeld welke voedingsstoffen je tekort komt. Daarom is het belangrijk om deze zo eerlijk en goed mogelijk in te vullen, desnoods met je partner ernaast, want deze kijkt door een andere bril als jij.