fbpx

4: De basis supplementen

Nu je alle planning met betrekking tot training en voeding gedaan hebt. Gaan we het hebben over de te gebruiken supplementen. Doe jij mee met de Fit & Krachtig PHP challenge zitten deze supplementen bij deze cursus in en ander kan je ze kopen in de box.

Ik adviseer je ten zeerste om deze supplementen te nemen wil je dit programma tot een succes maken. Veel mensen zijn tegen supplementen omdat ze denken dat het geldverspilling is of dat het niet werkt. Maar wanneer de dokter een pilletje voor schrijft waarvan ze de werking en bijwerkingen niet weten, slikken ze dit blindelings. Supplementen zijn voedingsstoffen die het lichaam ondersteunen in een proces en iets laten doen wanneer het er klaar voor is. Medicijnen dwingen het lichaam tot is of het er nu klaar voor is of niet. Vele van de huidige ziektebeelden kunnen worden opgelost met het juiste supplement.

Verder is het zou dat onze huidige voeding allang niet meer de voedingswaarde bevat als jaren geleden. Daarom is het belangrijk om sommige voedingsstoffen te supplementen. Dit doen we om het lichaam te helpen. Los van de invloed die dat heeft op het behalen van je gewenste resultaten, zal je ook merken dat je je beter gaat voelen. Dit kan variëren van vervelende sluimerende klachten die verdwijnen tot aan een betere huid, beter slapen, een betere stoelgang, beter herstel, meer energie, etc.

De supplementen die je krijgt zijn de volgende:

Multivitamine

Om gezond te blijven hebben we een breed scala aan vitaminen en mineralen nodig. Een goed multipreparaat behoort tot de dagelijkse basisaanvulling om eventuele tekorten in het lichaam aan te vullen of te voorkomen.

Multivitaminen van Fundamentals is een zorgvuldig samengestelde multi die een uitmuntende aanvulling levert op de voeding.

Verminderd vermoeidheid en ondersteunt de weerstand

Multivitaminen bevat o.a. een ruime dosering aan B-vitaminen. Deze spelen een belangrijke rol bij de energieproductie en zorgen dus voor een vermindering van vermoeidheid. De vitamine C en vitamine D zorgen tezamen met de mineralen ijzer en zink voor een goede weerstand.

Onderscheidende multivitamine

Multivitaminen van Fundamentals™ biedt méér dan een breed scala aan micronutriënten in een goede dosering.

Deze multivitamine onderscheidt zich door de combinatie van essentiële vitaminen, mineralen en speciale toevoegingen zoals spirulina, broccoli, ginseng en druivenpitextract. Er is gekozen voor zoveel mogelijk natuurlijke- en goed opneembare ingrediënten. Dit product bevat dus geen onnodige toevoegingen zoals suikers en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.

Producteigenschappen

 • Ruime dosering vitaminen en mineralen, aangevuld met plantenextracten
 • Met B-vitaminen die bijdragen aan de vermindering van vermoeidheid
 • De hoge dosering vitamine C ondersteunt de weerstand

Visolie Omega 3 vetzuren

Moleculair gedestilleerd

Pure Omega 3 visolie wordt voornamelijk verkregen uit sardines en ansjovis uit de schone wateren van de Noord-Atlantische oceaan. Er wordt bij voorkeur geen gebruik gemaakt van roofvissen daar deze over het algemeen meer verontreiniging bevatten. Desondanks wordt in het productieproces van de Omega 3 visolie gebruik gemaakt van moleculaire distillatie (geen CO2 extractie) om eventuele kwik, Pcb’s, zware metalen en dioxines te verwijderen.

Kernwaarden:

 • Pure Omega 3 visolie is vervaardigd op basis van Triglyceriden.
 • Een Totoxwaarde tot maximaal 26 wordt officieel als ”goed” bestempeld. Uit de frequent uitgevoerde steekproeven op de Fundamentals visolie is een gemiddelde Totoxwaarde van 9,4 gebleken. (peroxide 0,3 en anisidine 8,8)
 • Voor het behoud van de olie is een natuurlijk Tocoferolen extract toegevoegd.

EPA en DHA

Pure Omega 3 is een zuivere olie en is dus puur vet met een hoge dosering EPA en DHA. Visolie bevat geen eiwitten, geen vezels en geen koolhydraten. 100 gram visolie bevat ongeveer 902 calorieën. Uitgaande van een eetlepel van 10 gram is dat 90 calorieën per dagelijkse onderhoudsdosering.

De omega 3 vetzuren EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) dragen bij tot een normale werking van het hart*. Daarnaast zijn de essentiële vetzuren goed voor het behoud van normale triglyceriden gehalten in het bloed**. Bij een dagelijkse inname van 3 gram dragen deze vetzuren bij tot het behoud van de normale bloeddruk. DHA is ook goed voor het gezichtsvermogen en ondersteunt de hersenfunctie***.

* bij een dagelijkse inname van minstens 250mg EPA/DHA.** bij een dagelijkse inname van 2gr EPA/DHA *** bij een dagelijkse inname van 250mg DHA

Voordelen van omega 3 vetzuren:

 • Goed voor het hart
 • Goed voor de bloeddruk
 • Goed voor de hersenen en het gezichtsvermogen

Fundazymes

Betaine HCL & Digizyme

Enzymen vervullen een sleutelfunctie bij verschillende processen in het lichaam. De zogenaamde spijsverteringsenzymen, die door de maagklieren worden geproduceerd, helpen om vetten, koolhydraten en eiwitten te splitsen tot kleinere bestanddelen. Dit proces start al met de enzymen in de mond die zetmeel splitsen in glucose. In de maag wordt het voedsel met maagsap gemengd. De maag maakt zelf zoutzuur, wat de eerste stap is om vetten te verteren. Het belangrijkste enzym in het gehele proces is Betaïne HCL. Bij stress, een overconsumptie aan koolhydraten en vetten en bij het ouder worden neemt de productie van maagzuur en Betaïne HCL echter af. Dit kan leiden tot oprispingen en spijsverteringsproblemen. Het gebruik van Betaïne HCL met pepsine kan de absorptie van je maaltijd verbeteren.

Voeding levert enzymen

Enzymen worden niet uitsluitend door de spijsverteringsklieren gemaakt. Ook onze voeding levert enzymen. Elk enzym heeft zijn eigen, specifieke kenmerken. Zo bevat ananas het eiwitsplitsende enzym bromelaïne, een stof die vaak gebruikt wordt voor het malser maken van vlees.

Plantaardige enzymen

Plantaardige enzymen die voorkomen in voeding kunnen ook in capsulevorm worden ingenomen. Fundazymes is een combinatie van extracten, van betaine HCL, ananas extract, papaya extract en het mix-extract Digezyme®.

Voordelen Fundazymes

 • Aanvulling van plantaardige extracten
 • Ondersteunt de spijsvertering

Om het gebruik van de supplementen niet te vergeten is het slim om deze op een plek te zetten waar je in de ochtend of in de avond komt over om ze iedere dag klaar te leggen om mee te nemen naar je werk. Dit gaat je helpen om de supplementen niet te vergeten.

Ik slik zelf mijn supplementen in de morgen. Zo heb ik ook de eerste 0,5 liter van de voorgeschreven 3,5 liter water al binnen.

De fundazymes test

Zoals al eerder uitgelegd hebben vele mensen die aan ziekte komen te overlijden een tekort aan maagzuur. Maagzuur tekort en maagzuuroverschot hebben hetzelfde effect. Het komt omhoog. In de huidige maatschappij is het heel normaal om bij opkomend en brandend maagzuur Rennie te slikken, waardoor de werking van het maagzuur minder wordt. Minder werkend maagzuur betekend minder opname van voedingsstoffen, wat betekend minder spijsvertering, allergieën en ontstekingen.

Een van de speerpunten van PHP is het optimaal laten werken van het maag darmstelsel en daarvoor is de eerste stap goed werkend maagzuur.

Dit gaan we doen aan de hand van de fundazymes test. We gaan fundazymes stappelen om zo een goed werkend maagzuur te krijgen. Dit gaat als volgt.

Eerst even een aantal regels:

 1. Je slik de Fundazymes alleen bij eiwitrijke maaltijden
 2. Bij licht verteerbare eiwitten als kwark en Skyr neem je de helft van het aantal tabletten. Dus maximaal 2
 3. Je slikt de Fundazymes op de helft van je maaltijd
 4. Je neemt ze in met een minimale hoeveelheid water, anders is de werking minder en voel je het niet
 5. Je mag afbouwen wanneer je je maagzuur weer voelt branden, dan neem je de volgende maaltijd een tablet minder. Dit brandende gevoel kun je wegnemen door een glas water te drinken.
 6. De Fundazymes worden alleen gebruikt bij alle eiwitrijke vaste maaltijden. Dus niet bij bijvoorbeeld een eiwitshake!

Wanneer je van start gaat met de PHP challenge, ga je bij iedere eiwitrijke maaltijd een Fundazymes capsule slikken op het midden van de maaltijd. Wanneer je tot een kwartier na de maaltijd niets voelt doen je de volgende eiwitrijke maaltijd 2 capsules, weer niets? Bij de volgende eiwitrijke maaltijd 3 capsules, wanneer je bij 3 capsules niet voelt betekend dit dat nog maar 15% van je maagzuur actief is. Blijft de 3 capsules net zo lang slikken totdat je je maagzuur begint te voelen. Dit kan tot 6 maanden duren. Wanneer je wat voelt schakel je terug naar 2 totdat je iets voelt en dan ga je terug naar 1. Als je bij 1 capsule iets voelt en dan is je maagzuur weer volledig werkzaam.

Het gevoel dat je wilt veroorzaak is een licht brandend gevoel, alsof je iets heets hebt gegeten.