Gezondheid is meer dan alleen trainen en voeden.

Iedereen in de fitness industrie richt zich op deze 2 pijlers, maar er is zoveel meer dat bepaald of jij gezond bent of niet. Je kunt namelijk wel heel gezond eten, maar als jou lijf continu onder stress staat zal gezond eten je niet helpen, omdat je lichaam bijna niets van je voeding opneemt. Het is bezig met het bestrijden van de stress.

Daarom is het tijd dan we veel breder gaan kijken naar onze gezondheid. In mijn inzicht zijn er meerder factoren die bepalen of jij gezond bent of niet.

Zingeving bepaald of je zin hebt in je dag of niet. Wanneer jij iedere dag zin hebt in je dag, geeft dat je een goed gevoel. Je gevoel is vaak ook het juist pad dat je moet bewandelen.

Dit is een van de grootste punten die bepaald of je gezondheid goed is. Maar er zijn nog meer punten. In deze mail gaan we deze punten behandelen.

Persoonlijke ontwikkeling.

Het gehele leven bestaat uit Ying of Yang, zwart of wit, goed of slecht, licht of donker. Polariteit dus. Dit betekent niet dat dit altijd zo is, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Ik geloof ook niet in genderneutraliteit. Je bent man of vrouw. Ook die zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Als ze namelijk gelijk zouden zijn, zouden ze zich niet tot elkaar worden aangetrokken.

Zo is het ook met groei, het is of groeien en ontwikkelen of stilstaan en achteruitgaan. Een andere keuze heb je niet. Persoonlijke ontwikkeling heeft een positieve invloed op je ontwikkeling. Het geeft je namelijk iets om naar uit te kijken. Ik word namelijk helemaal enthousiast als ik een opleiding mag volgen die mijn kijk op de trainingswereld ontwikkeld.

Maar dat heb ik ook als iemand mijn wijst op mijn zwakke plekken. Dat is niet fijn, het kan je een gevoel van afwijzing geven. Of je pakt het positieve ervan en het geeft je de kans om te ontwikkelen. Dus je koopt een boek, zoekt een opleiding en ontwikkelt je verder. Kritiek is namelijk heel zinvol, wanneer je er wat mee doet.

Niemand is volmaakt en er zijn altijd punten waarop jij je kunt ontwikkelen. Probeer daarom eens nieuwe sporten, verdiep je in nieuwe onderwerpen, volg een nieuwe studie. Er is altijd iets te leren.

Aan persoonlijke ontwikkeling zit ook een keerzijde, je leert je zwaktes kennen en een donkere zijde van jezelf. Deze dingen vormen vaak de zwakste schakel van jouw ketting. Wanneer je deze punten verbeterd zal je gehele wereld er anders uitzien.

Dus zoek op die kritiek, leer je zwaktes kennen en doe er iets mee!!

Lichamelijke ontwikkeling

De meeste mensen zetten geld opzij voor hun pensioen, maar hoe zit het met jou lichamelijke pensioen? Als het om het lichaam gaat denk 80% daar niet voldoende over na. Ze slapen te weinig, sporten te kort, eten te veel en ontspannen te weinig.

Je lichaam reageert op uitdaging. Dus iedere keer hetzelfde rondje hardlopen of hetzelfde potje tennis of voetbal gaat niet veel voor je doen. Je lichaam heeft uitdaging nodig. Want of het groeit of het krimpt. Uitdaging geeft je het door gewicht te verplaatsten. Steeds iets meer, iets zwaarder of iets verder dan de keer ervoor.

Het tillen van een gewicht oftewel een last heeft een goede transfer naar het dagelijkse leven. Want hoe sterker jij bent hoe meer je aankan. Zowel fysiek als mentaal.

Naast training is de juist voeding ook erg belangrijk voor je gezondheidspensioen. Hier een aantal regels

  • Eet minimaal 800 gram groente en fruit per dag.
  • Eet geen suiker, plantaardige oliën of meel/ bloem en je komt een heel eind.
  • Probeer iedere dag minimaal 12 uur te vasten
  • Beperk het aantal keer eten tot maximaal 4 keer.

Natuurlijk mag je een genieten van wat lekkers, maar hou je aan de 80/20 regel. 80 procent gezond en 20% wat je lekker vindt

Tijdens je slaap herstelt je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je minimaal 7 uur per nacht slaapt.

Ontspanning, doe iedere dag iets wat je helpt ontspannen.

Spiritualiteit

Verbind jezelf met een hogere macht. Weet dat er iets bestaat als een onzichtbare kracht. Geloof hier ook in. Ik zelf verdiep me meer een meer in het geloof. Dan kan je zeggen ja de wetenschap heeft dit ontkracht.

Maar de huidige wetenschap is ook niet al wetend. Het heeft van nog geen zaadje ontwikkeld waar een boom uit kon groeien. Het enige meest dichtbij is de wetenschap gekomen met een kloon.

Er is een hogere macht, een god, een almachtig iets dat uit dat zaadje een boom laat groeien.

Daarnaast is het belangrijk om je te verbinden met je innerlijke stem. Deze kan je alleen horen in de stilte. Mediteer daarom iedere dag 5 minuten, het is goed voor je geestelijke en mentale gezondheid. Deze staat ook weer in verbinding met je lichaam.

In deze stilte leer je ook weer luisteren naar je gevoel en jouw gevoel staat weer in contact met de oneindige intelligentie en de hogere macht.

Verbinding

Dit is iets wat de laatste tijd steeds schaarser wordt. Het is tegenwoordig vreemd om zonder telefoon naar een verjaardag te gaan. Om een echt gesprek te voeren, ipv een whatsappgesprek. Wanneer je iemand bij de bushalte ziet staan zonder telefoon is dat al vreemd.

Limiteer je telefoon gebruik. Dit ding ontmenselijkt. Zoek echte verbinding op, spreek af met vrienden, zit in gezelschap niet op je telefoon en leg hem weg. Zorg voor echte connecties met mensen.

Verbinding wordt ook overgebracht door fysiek contact. Dus geef personen die je lief hebt een knuffel of een hand. Wij mensen zijn liefdevolle wezens en gebaad bij aanraking en liefde van de mensen om ons heen. Wanneer wij geen liefde meer ervaren gaan we dood.

Vriendschap is met elkaar praten over emoties en diepgaande gesprekken voeren. Niet met elkaar tot 3 uur in de kroeg staan en drankjes drinken. Het is vragen hoe het echt met iemand gaat, hoe hij zich voelt, wat er speelt in het leven.Vriendschap is met elkaar praten over emoties en diepgaande gesprekken voeren. Niet met elkaar tot 3 uur in de kroeg staan en drankjes drinken. Het is vragen hoe het echt met iemand gaat, hoe hij zich voelt, wat er speelt in het leven. Niet dat je nooit met elkaar naar de kroeg mag gaan, Maar spreek elkaar ook buiten de kroeg en ga samen sporten, een spelletje spelen of andere dingen ondernemen. Spreek elkaar niet alleen in de kroeg maar ook er buiten.

Ga daarnaast voor een echte relatie met een man of vrouw, hoeveel ellende en moeilijke situatie dit ook oplevert. Moeite doen voor elkaar en samen door moeilijke tijden heen gaan is wat het leven de moeite waard maakt. Dat is wat echte liefde en vriendschap is. Helaas willen wij dit vaak afdoen door een appje, maar bel of spreek af en ga voor die echte verbinding.

Zoek als man om aan je trekken te komen ook geen porno op. Dit is een afleiding om je niet meer te laten verbinden met echte liefde. Een echte relatie waar je moeite voor moet doen en waar je in moet werken om samen een mooi leven op te bouwen, geeft pas echt voldoening. Samen mooie en moeilijke momenten doorstaan schept een band en geeft de echte menselijke verbinding waar je naar opzoek bent.

Seksuele energie is een van de meest krachtige energie die er is. Gebruik deze om te investeren in een relatie, in je studie of in je bedrijf. En niet aan een fantasie waarvan je niet eens weet hoe het voelt.

Kiezen voor een gezond leven is kiezen voor de moeilijke weg. Het is vaak nee zeggen, waar de meute ja tegen zegt. Je kan geen mooie momenten mee maken, wanneer je je nooit klote hebt gevoeld of een klote situatie hebt mee gemaakt. Wanneer je een degelijk leven wil en iedere dag een 5,5 wilt voelen, prima. Maar verwacht dan geen 10, je zult ook bijna geen 1 ervaren. Wil jij mooie dingen meemaken in je leven, weet dan dat die komen met pijn leiden en ellende. Je moet namelijk eerst een 1 ervaren om later een 10 te kunnen voelen. Want ook een 1 en een 10 staan met elkaar in verbinding, het is Ying en Yang. Zoals alles in de natuur.

In januari staart ik een nieuw coachingsprogramma, met slecht 10 plekken. Waarin ik je stap voor stap begeleid naar werkelijke gezondheid. Wil jij als eerste meer informatie? Mail naar info@fitenkrachtig.nl