De wekker gaat, je drukt op snooze, want hij staat toch veel te vroeg, tenminste dat vind je. De volgende keer dat je hem hoor denk je ik blijf nog even 10 minuten liggen, de derde keer schiet jij je bed uit, springt onder de douche, trekt je kleding aan, doet je haar en rent naar je auto om deze net op tijd te parkeren bij je werk. Zo dat is gelukt! Op je werkt begin je gelijk met je werkzaamheden en het eerste is een stressvolle presentatie die je maar op het begin van de dag geplant hebt, want dan is het maar voorbij.

Voor vele mensen zien de ochtenden er zo uit. Het kan ook zijn dat je snel de kinderen aan moet kleden, snel brood smeren en ze dat laten eten en vervolgens rennend naar school.

Door dit snel, snel, snel patroon ervaren vele mensen hun dag als stressvol. Ze beginnen de dag stressvol en dit houdt de gehele dag aan. Ga maar na, op dagen dat je te laat je bed uit bent lopen de dingen niet zoals jij gepland hebt en ben je eigenlijk de gehele dag bezig met chaos management. Wanneer je geen gericht plan hebt voor de dag, zullen alle dagen zo gaan verlopen. Dit heb ik eerder al vermeld in het blog over planning.

Een ochtendritueel creëren zorgt ervoor dat jij je de dag rustig en goed begint en het helpt je een goed fundament te leggen voor je dag. Een ochtendritueel laat jou gestructureerd en in rust je dag beginnen. Je kunt er eventueel voor kiezen om de belangrijke dingen in je ochtendritueel te plaatsen, zodat jij deze zeker doet op een dag. Wil je bijvoorbeeld meer mediteren? Plan dit dan in je ochtendritueel. Wanneer jij bijvoorbeeld start met een gezond ontbijt, zul je de rest van de dag gezondere keuze maken. Wanneer jij in de ochtend beweegt, zul je de rest van de dag je meer actief voelen. En bewegen is alleen al 5 minuten ochtendgymnastiek in de vorm van yoga of stretchen.

De meeste mensen wil dingen gelijk omgooien en alles compleet anders doen, maar een paar kleine managebare acties kunnen voor jou al een wezenlijk verschil maken.

Wanneer jij een gezondere leefstijl wilt is een ochtendritueel essentieel om gedurende de dag de juiste keuzes te maken. Je kunt het allemaal zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Hoe ontwikkel je dan een goed ochtendritueel?

Je ontwikkelt het in kleine behapbare stapjes. Wanneer je kijkt naar het bovenstaande voorbeeld, kan de eerste stap zijn, niet meer op snooze drukken of er maar 1 keer op te drukken. Dit geeft je 10 a 20 minuten extra. De volgende stap is dan niet meer op snooze drukken, maar direct uit je bed gaan.

Doordat je meer tijd hebt kunt je dingen gaan toevoegen aan je ochtend. Je kunt bijvoorbeeld starten met een goed ontbijt, met een 5 minuten stretch routine, met meditatie, met het alvast doornemen van belangrijke dingen van de dag die komen gaat. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, maar je kunt gaan brainstormen om er nog meer te verzinnen. Je kunt dus ook dingen toevoegen waar je anders op de dag niet meer aan toekomt. Kies in het begin wel voor kleine en goed uitvoerbare acties die je gemakkelijk kunt uitvoeren.

Kies een van de acties uit en voer deze uit totdat hij bij jou ochtendritueel hoort. Heb je dat voor elkaar, ga dan verder naar de volgende actie en wanneer je die hebt toegevoegd ga je verder naar weer een volgende. Zo breid jij je ochtendritueel steeds verder uit totdat jij hetgeen gecreëerd hebt dat jou gelukkig en energiek maakt voor de dag. Het kan zijn dat je ochtendritueel langer duur dan dat je nu hebt. Dan zul je eerder je bed uit moeten stappen en dat betekent dus ook eerder je bed in. 7 a 8 uur slapen is namelijk essentieel om je fit en energiek te voelen en is het beste voor je hormonale balans.

Welke stappen doe je wanneer?

Wanneer jij weet wat je einddoel is, ga je je einddoel opdelen in microdoelen en deze steeds kleiner maken zodat je doelen te doen zijn. In een dag een huisbouwen gaat niet, je zult eerst moeten heien, dan een fundering neerleggen en dan pas kun je beginnen met de opbouw. Zo is het ook met een ochtendritueel.

Je plant een doel voor een jaar, vervolgens deel je dit jaardoel op in maand doelen, deze deel je op in weekdoelen en als laatste deel je ze op in dag doelen. Zo kun je iedere dag in kleine stapjes werken aan je doel.

Voorbeeld met het gebruiken van 2 keer snooze.

Stap 1 Dit is wat ik dit jaar wil bereiken: Minder gehaast in de ochtend en rustig en gestructureerd de dag door brengen, ik stretch 5 minuten, douche 3 minuten, maak een gezond ontbijt en neem de belangrijke zaken van de dag door.
Stap 2 Deze maand wil ik aan het einde 30 minuten eerder mijn bed uit en minder moet zijn
Stap 3 Deze week wil ik stoppen met snooze te gebruiken
Stap 4 Vandaag als ik wakker word druk ik maar 1 keer op snooze

Je kunt er in het geval van de kinderen naar school brengen, bijvoorbeeld voor kiezen om een uurtje eerder als de kinderen eruit te gaan. Dan heb je een uur voor jezelf.

Wanneer je dit doet zal je jouw doel overzichtelijk en klein maken en krijg je gemakkelijke dagelijkse acties die jij kunt doen om ook maar 1% te verbeteren. Deze tactiek kun je niet alleen gebruiken bij het ochtendritueel, maar bij al jouw doelstellingen. Maak het klein doe niet te veel en doe wat je doet met volle overgave. Kleine stapjes, maken zwaar werk licht!

Wat is mijn ochtendritueel.

Ook mijn ochtendritueel is nog steeds in ontwikkeling. Het volgende wat ik wil toevoegen is yoga 5 minuten stretchen. Dus vanaf deze week ziet mijn ochtendritueel er zo uit:

6:00 opstaan
Gelijk het bed opschudden
10 minuten Mediteren
5 minuten stretchen
5 minuten koud douchen
Aankleden
15 minuten Ontbijt en smoothie klaarmaken
Supplementen slikken
5 minuten filosofie lezen
5 minuten dagboek schrijven
5 minuten mijn persoonlijke statement doorlezen
5 minuten de dag doornemen

En wanneer dat allemaal gedaan is ga ik naar de box om daar alles klaar te zetten. Dan geef ik eerst een uurtje trainen en anders train ik zelf.

Waarom is een ochtendritueel zo belangrijk?

Een ochtendritueel zorgt voor structuur en houvast. Wanneer je kijkt naar succesvolle mensen hebben deze allemaal een vorm van een ochtendritueel. Je kunt deze zo uitgebreid maken als dat je wilt, maar het gaat erom dat je een ritueel creëert dat bij je past. Zo kun je de dag beginnen in orde en rust.

Tip:

Schiet het trainen aan het einde van de dag er vaak bij in en is dit wel belangrijk voor je? Train dan aan het begin van de dag. Dat kan je al een belangrijke zaak afvinken. Dit kan je ook doen voor bijvoorbeeld mediteren, stretchen, een boek lezen. Wanneer jij dingen in je ochtendritueel doet die jij belangrijk vindt, geeft dit je een goed gevoel gedurende de dag en is jou dag al effectief.