Iedereen heeft bepaalde gewoontes, positief of negatief. Met sommige gewoontes zijn we blij en andere vinden we heel vervelend. We denken vaak dat deze gewoontes worden gestuurd door ons karakter. Het is nu eenmaal wie we zijn! Maar dat is niet helemaal waar, want je hebt die gewoontes aangeleerd. Al die gewoontes hebben je geleid tot waar je nu bent.

Heb jij een doel, dan horen daar bepaalde gewoontes bij, wil je afvallen zal je gezond moeten eten en sporten. Wil je meer kennis zal je regelmatig moeten studeren.

Wat vaak misgaat bij het veranderen van onze gewoontes is dat we te veel willen veranderen in een te korte tijd. We willen 10 kilometer hardlopen vanuit het niets en dus starten we 2 keer per week met 5 kilometer, anders duurt het zo lang. We willen een gezonder lichaam en starten met 5 keer per week trainen, 2 uur per dag. Wanneer we 1 keer overslaan, wordt de tweede keer overslaan gemakkelijker voor je het weet ben je gestopt.

Wil je je gewoontes succesvol veranderen, zullen we het in kleine behapbare stukjes moeten opdelen. De formule van gedrag is namelijk gedrag= motivatie + vermogen + trigger

Als de motivatie hoog is vertoont de mens de mens het gedrag. Wanneer jij gemotiveerd bent om te sporten ga je sporten. Echter de motivatie is niet altijd hoog, wanneer dit het geval is zal het gedrag vertoond worden als het niet al te moeilijk is. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld de vaatwasser in moet ruimen, niet echt veel motivatie maar de taak is gemakkelijk te volbrengen. Hoe minder moeite iets kost hoe eerder het een gewoonte voor je is.

Motivatie en vermogen zijn teamgenoten, de ene versterkt de andere. Wanneer de ene het laat afweten, zal de andere zich sterk maken om de taak toch uit te voeren. Hoe vaker de taak wordt uitgevoerd, hoe gemakkelijker deze uiteindelijk wordt. Hoe beter jou vermogen om de taak uit te voeren hoe eerder jij het zal doen. Wil jij dus andere gewoontes hebben zal je deze gemakkelijk uitvoerbaar moeten maken.

Trigger

Zonder een trigger is er geen gedrag. Wanneer jij je wekker op je telefoon hebt en deze gebruik, is het bij het uitzetten van de wekker een gemakkelijke taak om even social media te checken. Deze handeling wordt uitgevoerd omdat deze gemakkelijk uitvoerbaar is. Je hebt immers je telefoon in je hand. Je ligt daardoor 10 minuten langer in bed, waardoor je uiteindelijk nog moet haasten om op tijd op je werk of op school te komen. Gevolg is stress in de ochtend en dit is dus een negatieve gewoonte die we iedere dag blijven herhalen omdat deze gemakkelijk is en de motivatie is hoog, je wil immers toch weten wat er speelt in het leven van je vrienden. Zo zijn er nog tal van voorbeelden van gewoontes van dingen die mensen eigenlijk niet willen, maar toch blijven doen omdat het gemakkelijk is om te doen. Zo is er koffie bij de koek en het pakken van je telefoon bij een signaal.

Gewoontes zitten niet in ons karakter, het is niet jou schuld dat je ze vertoond. We worden getriggerd om bepaald gedrag te vertonen. Gelukkig kunnen we ons gedrag herprogrammeren en daardoor ons gewenste gedrag aanleren.

Wanneer je weet de de formuleren gedrag = motivatie + vermogen + trigger is weet je dat je iets in de formule kunt aanpassen om je gedrag en gewoontes te veranderen.

Gewoontes en gedrag hebben 1 ding nodig en dat is de trigger. Zonder trigger geen gedrag. Je moet iets zien, om er iets mee te doen. Neem eens het voorbeeld van de wekker op de telefoon, wanneer we onze telefoon beneden laten liggen op de gang bij de jassen en een wekker met een stekker kopen, hoe aannemelijk is het dat we in de ochtend uit ons bed stappen, naar beneden lopen om onze telefoon te pakken, hem aan te zetten en dan nog eens naar social media te gaan. Dat is niet zo aannemelijk en daardoor zal je dit gedrag maar weer moeilijk vertonen. Zo werkt het bij meerdere dingen, wil je minder snack eten, haal het dan niet in huis. Wanneer je trek hebt zal je eerst naar de winkel moeten om het te halen. Je maakt de taak moeilijker uitvoerbaar (je vermogen wordt minder) en je motivatie is ook minder omdat je niet echt zin hebt om voor 1 zak chips naar de winkel te gaan.

Dit is een manier om negatief gedrag af te leren.

Daarnaast willen we ook graag nieuwe gewoontes aanleren. Dit doe je door dat gedrag zo gemakkelijk mogelijk te maken en de trigger in je zicht te zetten. We weten dat 2 liter water per dag gezond is, maar vind je het moeilijk om veel water te drinken, zorg er dan voor dat je een glas zet op een plek waar je vaak komt, wanneer je daar ben pak je het glas drink deze leeg en zet deze weer vol terug. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld voor en na een maaltijd een glas water te drinken.

Verder wil ik het voorbeeld van de 10 kilometer hardlopen nog eens aanhalen. Wanneer je nooit hardgelopen hebt en je wilt die 10 kilometer doen, heb je op dit moment niet het vermogen. Het zit te eerst niet in je systeem om 3 keer per week te trainen. Als je begint met 5 kilometer is de kans groot dat je de volgende dag spierpijn hebt en die pijn zorgt voor minder motivatie. We moeten de taak dus in kleine stukjes happen. Iedereen heeft het vermogen om 10 minuten hard te lopen, dus kies ervoor om 3 keer per week een klein rondje dat jij volhoud hard te lopen, je zult merken dat het vanzelf beter gaat en je zult de afstanden steeds groter maken, wanneer jij er klaar voor bent. Wanneer je op de dagen dat je hebt afgesproken om te hardlopen ook nog een je schoenen en kleding klaarleg (trigger) + wordt het heel gemakkelijk om de taak uit te voeren, je kunt immers 10 minuten rennen (vermogen) en je merkt dat je bent begonnen aan je training naar de 10 kilometer en merkt dat het iedere keer beter gaat (motivatie).

Zo kan jij stap voor stap je ongewenste gewoontes veranderen in positieve en meerdere positieve gewoontes toevoegen!

Wil jij nu starten met je eerste nieuwe gezonde gewoonte? Boek nu een proefles

Boek hier je proefles