Het gaat er in eerste instantie nog niet om wat je eet, maar hoe je eet. Deze 7 gewoontes hebben bewezen dat ze de mensen die zich er aan houden kilo’s laten afvallen. De meeste mensen die namelijk willen afvallen eten helemaal niet zo heel verkeerd en met een beetje bijsturing wat we in de verder cursus gaan doen, wordt het voedingspatroon al snel gezonder.

In mindset pakken we eerst je waarom aan en in voeding eerst de hoe, voordat we gaan analyseren wat je moet gaan eten. Als je namelijk je eetgedrag veranderd, kan je hier altijd op terug vallen. Je zult niet meer hele zakken chips en chocolade repen opeten omdat je eerder verzadigd bent. Door deze strategieën zul je minder calorieën binnen krijgen en dus gemakkelijker een gezond gewicht bereiken.

1, Eet in rust, mindfull en langzaam

Neem de tijd om te eten. Voor vele van ons, ook voor mij is eten iets dat snel moet gebeuren. Binnen een kwartier moet het eten op zijn en kunnen we weer door met ons drukke leven. Maar ga het eten zien als rustmoment op de dag, een moment waarin jij tot rust kan komen en jij je partner, gezin of collega’s beter kan leren kennen.

Word daarna een wijnproever van je eten. Weet wat je in je mond stopt, probeer de smaak te ervaren en geniet hiervan. Probeer eens meer te kauwen, ongeveer 30 seconde per hap, en wacht even voordat je de volgende hap neemt. Dit zorgt voor een betere vertering van je voeding, dat jij je eerder verzadigt voelt en zet minder stress op je lichaam. Daarnaast is bewezen dat mensen die deze tactiek toepassen 12% minder eten gedurende de dag. Dat is al snel 200 calorieën minder, dit scheelt je een kilo per maand en 12 kilo in een jaar. Dus dat is toch de moeite waard om mee te nemen, buiten dat het voor je lichaam beter is om langzaam te eten.

2. Eet zonder afleiding

Je kunt geen 2 dingen de gelijk, tenminste niet als je dit goed wilt uitvoeren. Je lichaam kan ook niet jou voeding verteren en tegelijkertijd verwerken wat er op je mobiel, laptop of de televisie gebeurd. Zet deze dingen uit en eet in rust en stilte, met misschien een kalmerend muziekje op de achtergrond. Dit zorgt voor een betere vertering, maar wanneer het lichaam niet is afgeleid van allerlei impulsen van buitenaf, zal het ook eerder een signaal geven dat het vol zit. Hierdoor eet je gemakkelijk tot je echt verzadigd bent. Wanneer je voor de tv, laptop of mobiel eet, geeft je lichaam dit signaal niet af en zul jij je snel overeten.

3. Normaliseer je maaltijden

Eet op vaste tijden je ontbijt, lunch en diner. Dit zorgt ervoor dat jij je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houdt. Hierdoor krijg je minder de neiging om te snacken en vermijd je vreetkicks in de avond. Ook zorgt dit voor een stukje rust. Je plant namelijk je pauze en je maaltijden gemakkelijker in.

4. Herken je honger gevoel

Vele van ons verwarren honger met dorst en dat is niet zo verwonderlijk, want de signalen zijn hetzelfde. Vaak wanneer mensen denken dat ze honger hebben, hebben ze last van vochttekort. Probeer daarom wanneer je denkt honger te hebben eerst een glas water te drinken. Merk je dat je honger afneemt, dan had je dorst in plaats van honger. Heb je nog steeds een honger gevoel, zal je eerder verzadigd zijn tijdens je maaltijd door het glas water.

5. Gebruik kleinere borden.

Wat je opschept moet je opeten! Dat is een bekende uitspraak in vele Nederlandse huishoudens. We zijn gewend om ons bord vol te scheppen. Alles wat er op ligt moet op, als je kleinere borden gebruikt, schep je een kleinere hoeveelheid op en zal je dus minder eten.

6. Eet tot 70 % vol

Wanneer je gaat eten ga je eerder stoppen. De meest van ons zijn gewend om te stoppen en daarna op de bank te gaan leggen om uit te buiken. Dit zorgt voor veel stress op de maag en darmen. Probeer daarom minder te eten, tot je 70% vol zit. Je bent dan als nog verzadigd en je zult merken dat je voeding je energie heeft gegeven in plaats van dat je moet uitbuiken.

7. Ga eerder naar bed en slaap voldoende

Probeer minimaal 7,5 uur te slapen in de nacht. Dit is het moment dat je lichaam zich weer oplaad en zorgt voor voldoende energie om de dat door te komen. Slaap je minder en wil je toch hetzelfde presteren zal die energie ergens anders vandaan moeten komen. Meestal komt dit uit verkeerde voedingskeuzes. Wanneer je weinig geslapen hebt het je trek in zoete dingen die snel energie geven om het slaapgebrek te compenseren. Wanneer jij een gezond gewicht wilt bereiken is voldoende slapen echt een must.