Iedereen heeft wel eens een dieet gevolg. Enkele mensen zijn hierin succesvol geweest. Maar nog veel meer, waaronder ik ook, vervallen na een tijdje weer terug in oude patronen. Patronen die al hebben geleid tot hetgeen waarom jij met je dieet bent begonnen. Daarnaast is een dieet iets tijdelijks, iets wat je een aantal weken dan wel maanden doet. Maar niet iets wat jij je leven lang volhoudt. Het probleem bij de meeste van ons, vormt zich wanneer je klaar bent met het dieet, wat dan. Hoe moet je dan eten? Dat is iets waar weinig dieet aandacht aan geven.

Maar wat als je er nu eens een stap voor gaat zitten. Dat je gedrag aanleert, waardoor je gezonde eetgewoontes kan volhouden. Waardoor je niet meer wordt geleid door emoties als “daar heb ik echt trek in”. Om later weer spijt te hebben dat je het gegeten hebt. Zo dat niet beter zijn?

Gelukkig bestaat deze manier en in dit blog leg ik de eerste stap uit. De eerst stap in namelijk planning. Het plannen van het je maaltijden voor de aankomende week. Het plannen van het doen van boodschappen en het plannen van sporten. Dit geeft jou duidelijkheid en houvast en minder ruimte voor emotie eten. Je weet wat je gaat kopen in de supermarkt en je weet wanneer je wat eet. Als jij iedere dag naar de supermarkt moet is de verleiding heel groot dat je eet naar hoe jij je die dag gevoeld hebt. Heb je een mindere dag gehad zal de kans groot zijn dat je iets ongezonds uitkiest om dit gevoel te compenseren. Om dit te voorkomen is dus maaltijden plannen voor de gehele week een goede start.

Mensen zijn gebaat bij gemak, dus als jij voeding mag kiezen kies je iets dat voor handen is. En er gebeurt altijd wel iets wat jij niet voorzien had, zoals de buurvrouw die langskwam met een taartje, overwerken of je hebt niets meer in huis en ben daarom toch maar even snel een kant-en-klaar maaltijd gaan halen.  Dit gebeurt iedereen, maar met een goede voorbereiding krijg jij de macht over deze valkuilen en gaan ze je niet meer gebeuren. De eerste sleutel tot succes is planning

Plan je moment van boodschappen doen en neem hier de tijd voor. Neem de tijd om etiketten te lezen, denk na over wat jij de komende week gaat eten. Haal gelijk je eten en maaltijden voor 3 dagen of de gehele week. Wanneer jij al besloten hebt dat je bepaalde gezond maaltijden gaat eten van de week. Heb je geen last meer van de emoties van die dag. Je kunt bijvoorbeeld niet meer in de verleiding komen om jezelf te trakteren wanneer je een rotdag hebt gehad. Je hebt namelijk alles in huis voor een gezonde maaltijd en dat is de gemakkelijke keuze wanneer je thuiskomt.

Bereid je maaltijden en voeding voor

Plan momenten in dat jij je maaltijden maakt. Je kunt bijvoorbeeld op zondag maaltijden voorbereiden voor de aankomende 3 dagen. Zo kan je grote hoeveelheden voeding in een keer voorbereiden. Wanneer jij je maaltijden al hebt bereid, kom je nooit in tijdsgebrek wanneer je een maaltijd moet maken. Ook een voordeel van meal preppen is dat je maar 1 keer al je attributen hoeft schoon te maken.

Makkelijk voor te bereiden maaltijden zijn wraps, rijstgerechten en salades. Deze kun je makkelijk in de koelkast zetten en blijven lang goed. Je kunt ervoor kiezen om rijstgerechten en de vulling van je wrap in te vriezen, mocht je bezorgd zijn over de houdbaarheid.

De meeste mensen, zo ook ik vroeger gaan de mist in met de tussendoortjes. Deze zou je gemakkelijk moeten houden en snel klaar te maken. Goede geprepte tussendoortjes zijn gekookte eieren, overnight havermout, kwark met noten, snack groentes, fruit, rijstwafels met pindakaas en een eiwit shake. Zorg dat je deze dingen altijd hebt voorbereid zodat je altijd iets voor tussendoor hebt.

Heb je een hekel aan het snijden van groentes, dan is voor jou de oplossing om voorgesneden groentes of een diepvries variant te kopen. Onthoud hoe makkelijker jij het jezelf maakt, hoe makkelijker jij het gezonde eten volhoudt.

Een gezonde leefstijl is een combinatie van gezond eten en voldoende bewegen.

Misschien heb jij net als vele mensen last van tijd vinden om te sporten. Iedereen is deze tijd druk en de ene week gaat het beter dan de andere. Daarom is het slim om de dagen dat je wilt sporten in te plannen en deze in je agenda te noteren als een gewone afspraak. Op de dagen dat je gepland hebt om naar de sportschool te gaan, neem jij je kleding mee naar je werk. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk na je werk door kan. Vele mensen die eerst naar huis gaan verzinnen namelijk allemaal andere klusjes waardoor ze niet naar de sportschool hoeven.

Dit is menselijk gedrag, ik had heel veel moeite met het schrijven van blogs en het maken van video’s. Ik verzon altijd allerlei andere dingen, maar wanneer je deze inplant en eraan begint wordt het nog wel leuk ook. Dus zorg dat je niet in de verleiding komt tot afleiding en doe wat je moet doen.

Wat ook goed kan helpen is om een sportschool te kiezen die dicht bij je werk zit. Vele mensen verzinnen onderweg naar huis redenen om niet te hoeven sporten. Hoe korter de rit naar de sportschool, hoe minder de verleiding is om niet te komen sporten.

Omring jezelf met vrienden en sportmaatjes, om samen te gaan sporten. Dit zorgt voor een sociaal aspect en geeft je een stok achter de deur wanneer je geen zin hebt. Ook helpen deze mensen je meer resultaten behalen. Werkt je sportschool met een inschrijfsysteem is dat helemaal goed, plan je trainingen aan het begin van de week in en dit zorgt ervoor dat de drempel om af te zeggen groter wordt.

Een gezond en fit lichaam is niet veel meer dan plannen en uitvoeren, iedereen kan dit. Ook mij is het gelukt, lees dat in de over mij. Wanneer jij een gezond en fit lichaam belangrijk vindt, wil je te tijd nemen om dingen in te plannen en je te houden aan de plannen. Ben je een keer minder gemotiveerd denk eraan waarom je begonnen bent.

Daarnaast kost het bereiken van een gezond en fit lichaam tijd en je weet nooit wanneer je het bereikt. Je wilt proberen om een manier van eten en sporten te creëren die werkt voor jou en dat past in jouw leven. Je zult nieuwe gewoontes moeten aanleren en dat kost tijd, maar wanneer jij dit vol weet te houden en doorgaat tot jij je doel bereikt zul jij jezelf eeuwig dankbaar zijn. En weet iedereen heeft een keer een tegenslag, de vraag is hoelang blijf je erin in hangen. Dus gaat het een keer mis, pak je het de volgende maaltijd weer op.

Door voor jezelf een duidelijk plan op te stellen en deze te koppelen aan een doel is er minder ruimte voor ruis. Je weet wat je moet doen en het is duidelijk wanneer je wat eet, wanneer je sport en je hebt de problemen voor gezonde tussendoortje opgelost. Natuurlijk zal dit proces goede en slechte momenten kennen, maar je hebt altijd een plan om op terug te vallen.

Hier vind je een greep uit gezonde producten die jij op je boodschappenlijst zou hebben willen staan