Wanneer mensen iets aan de conditie gaan doen kiezen ze er al snel voor om een rondje te gaan hardlopen. Ze besluiten dit 2 of 3 keer in de week te gaan doen. De eerste trainingen merk je veel vooruitgang, je kunt langere stukken aan een lopen en je kunt een hoger tempo langer vasthouden.

Maar na enkele maanden, als je dit al volhoud, begin je te merken dat je resultaten al minder worden. Je boekt minder progressie en daardoor heb je steeds minder zin. Hoe komt dit toch?

Je prestatie met hardlopen worden gestimuleerd door 2 elementen, je VO2max en het lactaat tolerantie. Je vo2max is het vermogen van het lichaam om zuurstof op te nemen. Deze is voor 30 -50 % te verbeteren, je lactaat tolerantie is 200-300% te verbeteren.

Veel mensen gaan hardlopen op 1 tempo en proberen een steeds langere afstand af te leggen. Dit werkt tot op zekere hoogte voor beginners is dit 3 tot 9 maanden, ben je al gevorderd, zal je training nog weinig effect hebben, je lichaam heeft zich aangepast op het tempo en de afstand en heeft een nieuwe prikkel nodig om zich te verbeteren. Veel mensen gaan dan langer lopen en meer afstand in hetzelfde tempo om dit te kunnen volhouden, dit helpt je mentaal een activiteit langer vol te houden en als dat het doel is van je training is dat top. Wil jij een betere conditie komen er andere elementen bij je training kijken.

Veel hardloop trainers geven de oplossing om je conditie te verbeteren, dat je in een zone van 85-105% moet lopen om je prestatie en vo2max te verbeteren, Maar als we de Vo2max analyseren en de definitie er bij pakken zie je dat er een andere aanpak nodig is. De vo2max is het vermogen van het lichaam om zuurstof op te nemen. Deze functie moet dus verbeterd worden. Het vermogen van de spieren om zuurstof op te nemen en efficiënt te gebruiken voor een fysiek activiteit.

Veel meer studies laten zien dat interval de Vo2max meer verbeterd dan het lange duurlopen op lage intensiteit, maar waarom? De intensiteit die interval training creëert zorgt ervoor dat de spieren geprikkeld worden om efficiënt met de zuurstof om te gaan. Daarnaast krijgt het lichaam de stimulus die het nodig heeft om zich sterker en beter te wapen tegen de volgende training, wat betekend dat jij iedere training verbeterd. Is een lange duurtraining dan nooit goed? Jawel, maar het moet niet je trainingsweek overheersen. Een Keer per week is voldoende. Lange afstand lopen helpt het lichaam vet als voedingsbron te laten gebruiken. Daarnaast is krachttraining van groot belang wil jij beter leren hardlopen, maar waarom? Snelheid is het vermogen van het lichaam om zich te verplaatsen over een bepaalde afstand. Ofwel kracht x afstand. Hoe meer kracht jij tot je beschikking hebt hoe sneller je bent. Steeds meer studies laten zien dat hardlopers, sprinters en marathon lopen die aan WOD Groepstraining/kracht en conditietraining doen betere prestaties leveren, dan hun collega’s die het niet doen.

Wil jij je conditie en hardloop prestaties verbeteren, ga dan beginnen met interval training. Dit geld voor alle sporten waarin de vo2 max een grote rol speelt dus ook fietsen.

Wil jij aan je conditie werken?

Boek hier je gratis proefles