KRACHTTRAINING EEN TABOO

Bij veel vrouwen is krachttraining nog steeds iets waar ze liever van wegblijven. De reden hiervoor is dat ze bang zijn om te gespierd te worden. Dit is echt onzin, om veel spieren op te bouwen is testosteron nodig, een hormoon wat vrouwen van nature al minder aanmaakt. Door een ongezonde leefstijl is de aanmaak van testosteron en groeihormoon (ook wel verjongingshormoon genoemd) al laag, wat vetopslag op ongewenste plaatsen in de hand werkt. Krachttraining biedt de oplossing, je verbrand het vet en krijgt er een strakker lichaam en mooiere vormen van.

VEEL VET OP DE HEUPEN

Cardiotraining staat bij veel vrouwen bekend als training die calorieën verbrand en dat krachttraining alleen maar spieren opbouw. Wat minder bekend is dat je met krachttraining zowel tijdens als na je training veel calorieën verbrand. Veel bezig zijn met cardiotraining, zoals hardlopen en spinning, zorgen voor een hoge aanmaak van Cortisol. Cortisol staat bekend als het stress hormoon, hoge levels hiervan worden in verband gebracht met vetopslag op de heupen en buikvet. Daarnaast zorgt te veel cardiotraining voor een katabool effect, een proces dat spieren afbreekt en de stofwisseling verminderd. Hierdoor wordt het moeilijker om vet te verliezen en zal je vetmassa aankomen, iets wat je ongezonder maakt. Dat kan de bedoeling niet zijn.

LEEFSTIJL

Voeding en een gezonde leefstijl zijn verantwoordelijk voor een gezonder hormoonbalans. Helaas ervaren veel mensen tegenwoordig negatieve stress, weinig nachtrust, onvoldoende beweging, geen trainingsprikkels en een voedingspatroon met veel geraffineerde suikers en weinig eiwitten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam te weinig goede hormonen als groeihormoon en testosteron aanmaakt. Deze hormonen zijn nodig voor een fit en mooi lichaam. Door een ongezonde leefstijl ontstaat er extra lichaamsvet op probleemzones, zoals benen, buik en billen. Bij mannen het bierbuikje en borstvorming. Je figuur verbeteren of tenminste behouden, lijkt steeds lastiger.

SPIERMASSA

Wil je calorieën verbranden én werken aan een beter figuur? Ontwikkel dan spiermassa met uitdagende oefeningen. Voorbeelden van deze oefeningen zijn de press, squat en deadlift. Deze oefeningen komen terug in alle succesvolle trainingsprogramma’s. Intensieve krachttraining zorgt bovendien voor de ontwikkeling van EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption), ofwel ’after burn’. Dit betekent dat je 24 tot 72 uur na je work-out ook calorieën in rust verbrandt en niet alleen tijdens de training, zoals bij cardiotraining.

KRACHT EN CONDITIETRAINING

Neem krachttraining en krachtoefeningen als basis van jou trainingsprogramma. Zorg ervoor dat je iedere training jezelf uitdaagt en verg het uiterste van jezelf. Leg de focus van je cardiotraining minder op duurtraining, maar kies voor de intensieve interval variant. Combineer kracht en conditietraining in een intervalvorm. Zorg voor voldoende variatie in je trainingen, zodat jij je lichaam blijft uitdagen.

Wil jij de combinatie maken van kracht en condititraining?

Boek hier je gratis proefles