Om af te vallen moet je gewoon geen koolhydraten meer eten.Dit hoor je veel mensen zeggen. Koolhydraten hebben net als eiwitten en vetten een functie in ons voedingspatroon. Daarom is het niet slim om deze bron volledig uit te sluiten.

Huidige situatie

Ik krijg meerdere klanten die graag willen afvallen. Wanneer zij bij mij komen laat ik ze vaak de eerste 2 weken een dieet volgen zonder koolhydraten. Dus ook zonder fruit, dit is om hun koolhydraat reserve leeg te halen en het systeem te resetten. Dit is voorwaarde scheppend om deze mensen snel te laten afvallen. Doel is dan om zo snel mogelijk naar eengezond gewicht te komen en de voorwaarde te scheppen en het lichaam tot rust te laten komen. Doordat veel mensen heel veel ongezonde dingen eten gedurende de dag komt het systeem op stress. Deze stress moet eerst verminderd worden om een succesvol traject te doorlopen. Mensen zullen ook veel gewicht verliezen gedurende de eerste 2 weken, echter deze twee weken zijn mentaal heel zwaar en daarom is dit niet permanent te doen.

Gezonde en ongezonde koolhydraten.

Koolhydraten zijn er in verschillende vormen. Je hebt de enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. De enkelvoudige is tafelsuiker en de meervoudige zijn zetmeelproducten zoals aardappels. En ja, koolhydraten zijn suikers en voorzien ons lichaam van energie. Maar ze doen nog veel meer, zo helpen ze o.a. bij spierbehoud en ondersteunen ze de darmflora. Ze hebben dus daadwerkelijk een functie.

Wat je wilt is zo min mogelijk enkelvoudige koolhydraten eten. Deze zitten echter in vele producten waarvan je het niet verwacht, zoals de tomatensaus van je pasta (de pasta zelf zit ook vol met enkelvoudige koolhydraten). Of de evergeen of sultana die je meer geeft aan je kinderen naar school.

Je wilt koolhydraten hebben die meervoudig zijn, dit zijn volkoren brood, peulvruchten, volkoren pasta, (zoete) aardappel, zilvervliesrijst, quinoa en havermout. Dit wil niet zeggen dat je deze producten onbeperkt kan eten, maar je hebt ze wel nodig. Dit zijn vezelrijke producten. Vezels zijn belangrijk voor onze darmflora en dat is ons primaire immuunsysteem. Je wordt er dus minder ziek van. Daarnaast zorgt een gezonde darm ervoor dat je je voeding beter verteerd en dat je dus een beter vertering hebt. Een verbeterde vertering is de eerste stap naar een gezond gewicht.

Wil je een gezond gewicht bereiken? Is koolhydraten uitbannen dus niet de meest gezonde optie, een uitgebalanceerde eetwijze die jij vol kunt houden is de oplossing. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer iets ongezonds kunt eten, maar dat je de momenten moet kiezen waarop je dit doet.

Wil jij werken aan je fitheid? Vraag een gesprek aan

Boek je gratis gesprek