Mijn kennismaking met fitness in De Goorn

Toen ik 18 was ben ik de sportschool in De Goorn in gelopen, ik had het idee om net zoals alle jongens van 18 om snel breed en gespierd te worden. Maar na jaren van trainen en in de sportschool rond gelopen te hebben, raakte ik mijn motivatie kwijt. Ik had het wel gehad met iedere keer hetzelfde rondje lopen, iedere keer dezelfde oefeningen en eigenlijk het doelloos gewicht verplaatsen. Ik wilde meer, ik wilde een uitdaging een wedstrijd element en iets dat mij hielp om ook daadwerkelijk zichtbaar resultaat te geven. Dat was een van de redenen om mijzelf te gaan ontwikkelen als trainer. Ik ben gestart als fitness instructeur en heb mijzelf doorontwikkeld tot Overload top trainer level C, een van de hoogst aangeschreven trainers opleidingen in Nederland. Wat ik daar geleerd heb vertel ik in een ander blog.

Wat is Fitness?

Fitness is niet hetgeen wat jij denkt dat het is, fitness komt van 2 woorden. Fit en wellness. Fit staat voor niet ziek, goed in conditie en je spierkracht. Wellness zeg iets over je gemoedstoestand, dus hoe jij je voelt en hoe jij eet. Dit samen maakt fitness een veel breder begrip dan met een trainingsschema door de sportschool lopen. Fitness is het complete plaatje. Het is niet alleen spieropbouw, het is ook je conditie, je voeding, je mentale weerbaarheid, je gevoel, eigenlijk je complete gezondheid.

Uit welke elementen bestaat fitness?

Fitness heeft verschillende onderdelen. Het verplaatsen van gewicht op de apparaten, zoals ik het vroeger uitvoerde op het zoldertje in de sportschool van De Goorn, is slechts 1 onderdeel. Dit is het bekendste onderdeel en heeft zichzelf ontwikkeld tot een sport, namelijk bodybuilding. Maar er zijn veel meer onderdelen is het fitness die vergeten worden. Onderdelen zoals, snelheid, mobiliteit, stabiliteit, flexibiliteit, spierconditie, uithoudingsvermogen, mentale weerbaarheid, power, gymnastiek en wendbaarheid. Deze onderdelen worden vaak vergeten, maar helpen wel degelijk bij het bereiken van jou optimale resultaat. Fitheid een samenspelen tussen de verschillende elementen. Al deze elementen dragen bij aan jou gezondheid en dus je fitness.

Mijn kennismaking met WOD Groepstraining

Na 10 jaar in de sportschool in De Goorn te hebben rondgelopen kwam ik in aanraking met WOD Groepstraining. En dit heeft mijn leven veranderd. WOD Groepstraining definieert zich als de sport van Fitness. Het bereid mensen voor op de onverwachte dingen die zich voordoen in het dagelijks leven. Zoals het tillen van zware boodschappentassen over een bepaalde afstand. Het rijden van een volle kruiwagen bij het leggen van nieuwe graszoden of het tillen van tegels bij straten. WOD Groepstraining is de sport die alle elementen van het fitness in zich heeft. Als je een simpele WOD Groepstraining training erbij pakt, hebt je al snel een conditie onderdeel, een krachtonderdeel en een gymnastiek onderdeel. Zoals de workout Helen (veel WOD Groepstraining workout hebben een vrouwen naam) die bestaan uit 3 rondes van 400 meter rennen (algemene conditie), 21 kettlebell swings (power) en 12 kipping pull-ups (gymnastiek) komen 3 onderdelen van fitness samen in 1 training. Neem het dynamisch stretchen (flexibiliteit) van de spieren voor de training erbij en het statisch stretchten en foamrollen (mobiliteit) na de training erbij en je hebt 5 onderdelen van fitness gedaan in 1 training.

Na mijn eerste WOD Groepstraining training was ik verkocht. De energie die je krijgt van trainen in een groep is niet te beschrijven. Je wordt gepusht om het beste uit jezelf te halen. Doordat je in een groep traint stimuleer je elkaar, niet alleen op het gebied van sport, maar ook op het gebied van voeding. Je wordt onderdeel van een groep mensen die elkaar stimuleer en motiveert en het leuk vind om samen te sporten. Je wordt van WOD Groepstraining niet alleen gezonder, fitter en gespierder, je krijgt er een complete groep nieuwe vrienden bij. Mensen die hetzelfde willen als jou, de optimale gezondheid bereiken.

Geen zin in WOD Groepstraining maar toch je gezondheid een boost geven?

Probeer dan minder te focussen op alleen het verplaatsen van gewicht, daag je lichaam uit op alle mogelijke manieren in de sportschool, doe een mee met een groepsles. Yoga, kickboksen, bodypump geven jou lichaam een andere prikkel dan dat het gewend is en zullen dus bijdragen aan jou algemene gezondheid!

Voor wie is deze trainingsvorm

Het mooie deze trainingsvorm is dat alles schaalbaar is en iedereen het kan doen. Je wordt mentaal, conditioneel en fysiek getest. Van alle oefeningen zijn er vereenvoudigingen waardoor iedereen van elk niveau meer kan doen. Je werkt resultaatgericht en wordt iedere training merkbaar beter op 1 van de fitness onderdelen. Het mooiste wat ik opmerkte in de 3 jaar dat ik in de WOD Groepstraining box heb rondgelopen, is dat ieder niveau door elkaar liep. Van militair tot boekhouder en van gymlerares tot huismoeder. Mensen die heel fit zijn en mensen die net beginnen, kunnen door de schaling van oefeningen met elkaar sporten. Nadat mensen een workout hebben gedaan is er tijd voor een praatje. WOD Groepstraining heeft een sociale functie en bouwt een community waarin iedereen welkom is en elkaar helpt. Samen sporten en nieuwe mensen leren kennis is leuk en geeft de sport echt een meerwaarde. Dat is de reden dat wij bij Fit & Krachtig de WODs en andere trainingsvormen uit het WOD Groepstraining aanbieden. Deze trainingen bieden het complete fitness plaatje en helpen jou om echt gezond te worden. Omdat iedereen deze kans moet krijgen heb ik besloten dit aan te bieden bij Fit & Krachtig, zodat mensen uit gemeente Koggenland, De Goorn, Ursem, Avenhorn, Spierdijk, Obdam en Berkhout de kans te geven om hun gezondheid echt een boost te geven.

Wil jij een keer meedoen?

Boek je gratis proefles